Over de auteur van

De Oproep

Over de auteur

Marianne Foncke (1976) is historica en freelance schrijfster. Ze schreef mee aan het Wereldtijdpad en was co-auteur en eindredacteur van Leven langs de liniedijk.

Marianne FonckeMarianne: "Na een aantal jaar zwerven over zijpaden ben ik teruggekeerd naar twee oude liefdes: historisch onderzoek en schrijven. Daarbij vind ik vooral het alledaagse interessant: hoe hebben mensen in een bepaalde tijd geleefd? Wat maakten ze mee, maar ook: wat aten ze, hoe zag hun omgeving eruit?

omslag van het boek Leven langs de liniedijkIn 2012 ben ik met een groep vrijwilligers begonnen aan het ordenen van verhalen over vijf forten van de Stelling van Amsterdam. Het resultaat was Leven langs de liniedijk, uitgegeven bij Uitgeverij Noord-Holland. Ik schreef mee aan verschillende hoofdstukken en verzorgde de eindredactie. In het boek speelt het dagelijks leven van de soldaten in de forten en van de boeren uit de omgeving een belangrijke rol.

Door Leven langs de liniedijk kreeg ik de smaak van het historisch onderzoek weer te pakken. Ik besloot een stukje van de geschiedenis van mijn grootvader uit te zoeken waarover hij zelf vooral had gezwegen, over de tijd dat hij als jongeman verplicht in nazi-Duitsland werkte. Er bleek verrassend veel te ontdekken over wat hij en vele anderen hadden meegemaakt: spannende, vervelende, maar zeker ook leuke dingen. Ik kreeg een steeds beter beeld van hun belevenissen. Dat beeld wilde ik in al zijn kleuren en nuances voor mijn lezers op papier zetten. Dat werd De Oproep. Een Nederlandse gastarbeider in Duitsland, 1942-'45. Het verscheen in 2017 bij Uitgeverij WalburgPers.

Daarna ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan. Aan de Amsterdam School of Historical Studies, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam, ben ik begonnen aan promotie-onderzoek over watergebruik in de 17e eeuw. Het proefschrift waar ik in 2021 op promoveerde is voor iedereen beschikbaar: Water's worth. Urban society and subsidiarity in seventeenth-century Holland."